Institutet och den mjuka manligheten


Den 18 mars var det premiär för Institutets nya föreställning: Operation Cykelhjälm. I inslaget kan du ta del av ett axplock ur pjäsen.

Några ord från gammelmedierna:
Helsingborgs Dagblad menar att föreställningen landar "i samma puerilfreudianism som vanligt", Kvällsposten menar att Institutet i likhet med Elfriede Jelinek inte hemfaller åt moralisk indignation men samtidigt att uppsättningen är alltför "självuppfyllande och sluten" för att den på allvar ska fungera som incitament till allvarligt menade frågor om huruvida Sverige verkligen är på väg att förvandlas från fredlig samförståndskultur till krigförande nation. Sydsvenskan skriver i papperstidningen att "Rafael Pettersson är fullkomligt lysande" men att recensenten inte gick hem med tankar han inte tänkt förut. (Tillagt 24 mars) Svenska Dagbladet tycker att den mångbottnade iscensättningen gör föreställningen "oavbrutet intressant". Dagens Nyheter skriver så här om föreställningen: "Det blir aldrig någon drabbande upplevelse. Till slut kvävs uppsättningen i tungotal och pubertala funderingar, men den första timmen lever länge i kraft av sin originalitet och lekfullhet."

Ludvig Uhlbors intervjuas här av David Richter i SRs Kulturnytt. Uhlbors har själv publicerat ett utdrag av manustexten här.

Vad tycker du om föreställningen? Träffar gammelmedierna rätt eller förstår de inte vad det är frågan om? Kommentera genom att klicka på kommentarer nedan!

(Tillagt 25 mars) I Sydsvenskan uppmanar Natik Awayez Malmö kulturnämnd att ta upp frågan om verksamhetsstöd till Institutet, detta för att teatergruppen är en del av en postdramatisk teaterrörelse som enligt skribenten är där "vi kan följa teaterns pånyttfödelse runt om i världen". Awayez anser att dagens Malmö har förutsättningarna att inta en ledande position inom samtida teater, med Institutet, Teatr Weimer, Inkonst och Teaterhögskolan i spetsen. Förutsättningarna för detta är, som sagt, att Malmö kulturnämnd åter tar upp frågan om stöd till Institutet.

2 kommentarer:

  1. Något är skumt på sidan. Nästan samma inlägg visas två gånger (under spelaren och längre ner i högerspalten) och "Kommentera inslagen och föreställningen här!"-länken i texten går till "http://inkonsttv.blogspot.com/2009/03/vad-tycker-du-om-bla-bla-bla.html#comments" som inte finns.

    Annars, jävligt bra inslag. Institutet alltså - bra att de finns.

    SvaraRadera
  2. Skicka kommentarer-länken är fixad - vi bytte rubrik på inlägget och då slutade länken att fungera men ska nu funka igen. Vad menar du med att samma inslag visas längre ner i högerspalten? Det är två inslag som spelas just nu och man kan hoppa mellan dem genom att klicka på den ena eller den andra i spalten som finns precis till höger om videofönstret.

    SvaraRadera